ADHD utredning – vanliga frågor och svar 

Har du funderingar om adhd och vill veta mer om detta? I den här texten har vi samlat några av de mest vanligt förekommande frågorna om adhd, om en ADHD-utredning och om hur man går vidare om man ges beskedet att man har denna neuropsykiatriska funktionsnedsättning.

Innan vi gör det ska vi också trycka på just den avslutningen: adhd är ingen sjukdom – det är en funktionsnedsättning. Det handlar också om att det med rätt behandling kan medföra stora fördelar. Inte sällan ser man att personer med ADHD är drivna och inte sällan så finns det otaliga exempel på konstnärer och stora företagsledare som har den diagnosen. 

ADHD kan vara en superkraft och lär man sig att rikta energin rätt så är det definitivt ingen belastning – vare sig för den person som har diagnosen, eller för omgivningen. Med det sagt, här följer våra frågor och svar: 

Hur lång tid tar en ADHD-utredning? 

Det beror dels på var man vänder sig och dels också på hur pass omfattande utredningen är. I många fall kan man även parallellt göra utredningar kring andra närliggande diagnoser inom NPF. Man kan generellt säga att mellan 4-10 veckor är en rimlig tid för en ADHD-utredning att genomföras och under den tiden sker olika tester samt samtal med exempelvis en psykolog. 

Kan även jag som vuxen göra en ADHD-utredning? 

Ja, känner du att du exempelvis vill ha en förklaring kring olika beslut som tagits genom livet och som lett till vissa problem så kan en ADHD-utredning ge dig svaren på detta. I många fall så kan man även få hjälp från exempelvis arbetsgivaren om det visar sig att man har adhd – utöver då att man även kan få medicinsk hjälp samt delta vid andra behandlingar. Det är aldrig för sent att få svar på kring huruvida man har adhd eller inte.